İletişim
İçin

Müzik Eğitiminin Çocuklara Kazandırdıkları

Merhaba Müzik Severler Ben Şeyma Kayacı. Özel Düzce Safir Koleji’nde Müzik Öğretmeniyim. Eğitim yaklaşım şeklimin temeli öğrencilerimle zamanı olabilecek en verimli ve eğlenceli şekilde geçirebilmektir. Ders içerisinde öncelikli olarak Orff shulwerk tekniği üzerinde duruyorum. Çocuklar için parmak oyunları, ukulele eğitimi, çocuk şarkıları ,koro çalışmaları, nota okuma, tekerlemeler, koordinasyon çalışmaları, ritimsel becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar kısacası müzik yoluyla duygu ve beceri gelişimini sağlayabilecekleri bir çok alana değiniyorum. Özel Düzce Safir Koleji olarak her öğrencinin en az bir enstrüman çalıyor olmasını ve her öğrencinin yeteneğine ve ilgisine göre en az bir sanat dalıyla ilgileniyor olmasını önemsiyoruz. Özel Düzce Safir Koleji’nde her öğrenci çoğu enstrümanı tanır ve en az bir enstrüman çalmayı öğrenir. Müzik eğitimi öğrencilerin zekalarını geliştirir ve akademik anlamda başarılarını olumlu yönde etkiler. Şimdi gelin birlikte müzik eğitiminin bir çocuğa kazandırdığı yeteneklerden ve gelişimine olan faydaları hakkında konuşalım.

1.Vucut Koordinasyonu Geliştirir

Müzik Eğitimi öncelikle el-göz koordinasyonu geliştirdiğinden çocukların yazı yazmayı kolay öğrenmelerini sağlar. Bunun yanı sıra güzel el yazısı yazma yeteneği geliştirir.

2. Konsantrasyon Süresini Arttırır

Enstrüman çalarken nota takibi yapmak, eseri aynı tempo ile devam ettirmeye çalışmak odaklanmayı öğretir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli müzik Eğitimi almanın bireylerin konsantrasyon sürelerinin gelişmesine katkı sağladığı kanıtlanmış.

3. İşitsel ve Sözel Beceriler Geliştirir

Müzik Eğitimi alan çocuklar çevrelerindeki seslere karşı duyarlılık geliştirir. Örneğin; kalabalık ve gürültülü bir sınıfta öğretmenin sesini daha kolay ayırt edip, odaklanabilirler. Kelime hafızaları gelişir, kendilerini daha iyi ifade edebilirler.

4. Hızlı Okuma Becerisi Kazandırır

Enstrüman çalarken aynı anda iki satırın okunması, hızlı bir nota takibi gerekmesi gibi nedenlerden dolayı enstrüman çalanların daha hızlı kitap okudukları biliniyor.

5. Dil ve Müzik Bağlantısı

Beynimizde dil ve müzik merkezlerinin birbirleri ile benzeşik çalıştığını hepimiz biliyoruz artık. Küçük yaşta başlayan Enstrüman Eğitimi çocukların birden fazla yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırıyor.

 

6. Sayısal Zekayı Geliştirir

Sol beyin fonksiyonları üzerinde de etkisi büyük Enstrüman Eğitiminin. Enstrüman dersi alan öğrencilerin okuldaki matematik ve fen alanında göstermiş oldukları başarılar yapılan araştırmalarla kanıtlandı.

7. Çalışma Disiplini Verir

Küçük yaşlardan itibaren düzenli alınan enstrüman dersleri çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı oluyor. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın ve tekrarların önemini fark ettirir.

8. Hafızayı Geliştirir

Uzun yıllar enstrüman eğitimi alıp, büyük formlu eserler çalan ve bu eserlerden kendisine her an hazır halde bir repertuar hazırlayan öğrencinin; hafızasını ne kadar da geliştirdiğinin kanıtı oluyor.

9. Soyutlama Yeteneği Geliştirir

Müzik, duyguları ifade aracıdır. İstendiği takdirde müzikle bir rengi, bir duyguyu veya bir doğa olayını anlatabiliriz. Bu bağlamda müzik soyut düşünme yeteneğini geliştirir. Örneğin; Beethoven'ın bestelediği "Moonlight Sonata" görme engelli bir kız çocuğuna ay ışığını betimlemek için yazılmıştır. Dikkatle dinlendiğinde motiflerinde ay ışığı hissedilebilir.

10. Zekayı Geliştirir!

Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Enstrümanlar ve IQ arasındaki bağlantı oldukça çarpıcı!  Okul öncesi çağlarından itibaren Enstrüman dersi alan çocukların IQ’ları %50 oranında artıyor!

Müzik insan ruhunu ve sağlığını iyileştirme potansiyeline sahip en güzel araçtır. Duyulabilir güzelliğin  en güzel somut örneğidir. Bir insanı çok yönlü geliştirebilen bir alandır. Özel Düzce Safir Koleji olarak Müziğin çocuk gelişimi üzerindeki faydalarının farkındayız  ve müzik eğitimini önemsiyoruz. Sevgiyle kalın.

 

 

Değerli Yazar

Şeyma Kayacı

Müzik Öğretmeni