İletişim
İçin

Anaokul

Değerler Eğitimi

Okul Öncesi Dönemde Değerler Eğitimin Önemi

Değerler eğitimi kreş ya da anaokullarında verilen genel olarak sevgi, hoşgörü, saygı, adalet, bilinçlendirme ve de yardımseverlik gibi bazı temel değerlerin bulunduğu eğitim programında küçük çocuklara empati ve çevre bilinci gibi konuları öğretir.

Değerler Eğitimi Nedir?

Değerler eğitimi genel olarak kreşlerde veya anaokullarında çocuklara insanlık ile ilgili temel olan değerlerin öğretildiği karakter eğitimi olmaktadır. Değerler eğitiminde en temel olarak yer alan iletişim dersleri verilmektedir. Değerler eğitiminde diyalog kurmanın veya soru sormanın önemini kavramakta olan çocuklar bu sayede de kendini tanıma ve kendini düzgün bir şekilde tanıtma, fikirlerini özgür bir şekilde ifade etme gibi kavramları öğrenirler. Buna ek olarak değerler eğitimi bu bağlamda son derece önemli bir eğitim olup okul öncesinde olan çocuklara verilmiş olan ve mutlaka verilmesi gereken bilinçlendirme eğitimi olur. Değerler eğitimi, çocuklara insanlıkla ilgili temel değerlerin öğretildiği karakter eğitimidir. 

Değerler Eğitimi Neden Önemlidir? 

Değerler eğitimi, çocukların iletişim kurma becerilerini geliştirir. Derslerde kendilerini tanıtırken ve diyalog kurarken nelere dikkat etmeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiği öğretilir. Eğitimin temel amacı çocuklara evrensel değerlerin önemini erken yaşta kavratmaktır. Bir toplumun ayakta kalmasını sağlayan hoşgörü ve yardımlaşma gibi ilkeler de derslerin içeriğini oluşturur. Çocuklara verilen derslerden biri de çevre bilincidir. Çocuklara hayvan sevgisi aşılanır ve doğaya karşı sorumluluklarımız öğretilir. Ağacının her yaprağında sevgi, hoşgörü, tutumluluk ve ahlak gibi evrensel değerler yazılır. Bu değerlerin hayatımızda yeri ve önemi günlük hayattan örneklerle anlatılır. İletişim derslerinde ise bol bol pratik yapılır. Her ay bir değer ayı seçilir.

Örneğin; Aralık Tutumluluk Ayı, Ocak Hoşgörü Ayı, Şubat Sevgi Ayı olur ve bu aylarda o konulara ağırlık verilir. 

 Okul öncesi değerler eğitiminde öğretilen temel ilkelerden diğerleri şunlardır: 

 1- Saygı ve özsaygı 

 2- Tutumlu olmanın önemi 

 3- Başkalarının haklarına ve fikirlerine saygı duymak 

 4- Dürüstlük ve doğruluk önemi

 5- Analitik ve yaratıcı düşünme 

 6- Dayanışma ve yardımlaşmanın önemi

 7- Çevre bilinci ve çevre sevgisi şeklinde değer eğitimi ilkeleri yer almaktadır.