OYUN TEMELLİ ÖĞRENMENİN AMACI
En doğal öğrenme yollarından olan oyun, çocuğa kimsenin öğretemeyeceği konularda kendi deneyimleri ile öğrenmesine olanak sağlayan bir öğrenme aracıdır.
Oyun; çocuğun yaşadığı dünyayı tanımasında ve duygularını ifade etmesinde en uygun dildir.
Çocuklar oyun oynayarak tüm deneyim alanlarında gelişim gösterirler. Bir başka deyişle oyun tüm gelişim alanlarını geliştiren bir gelişimsel süreçtir.
Oyun temelli öğrenmenin 3 temel amacı vardır.
Bu 3 temel madde ile Özel Düzce Safir Koleji olarak okul öncesi dönemi eğitiminde temel amaç edinilmiştir. Çünkü;
Bir eğitici olarak oyun temelli eğitimde hedef olarak aldığım noktalar;
Oyun temelli öğrenmenin derslerde kullanım alanlarını incelersek:
Matematik etkinliklerinde oyun; müzikli sandalye kapma oyunu, domino gibi kart oyunları, kum ile doldurma-boşaltma oyunları çocuklara karşılaştırma sayma veya ölçme ile ilgili pek çok öğrenme fırsatı sağlayabilir.
Fen etkinliklerinde oyun; hayvanlar-bitkiler-gökyüzü ile yapılmış yapbozlar, dominolar ve kart oyunları denemelerinde destek sağlanabilir. Fen alanında öğrendikleri kavramları denemelerine olanaklar sağlanabilir.
Drama etkinliklerinde oyun; çocukların kendilerini en özgün şekilde ifade ettikleri alanlardan biri dramadır. Taklit oyun, rol oynama, doğaçlama, dramatizasyon, hikayelerden oyunlar oluşturma, yaratıcı dans oyun ile öğrenmede destekleyici çalışmalarla ilerlenebilir.
Psikomotor etkinliklerinde; top, ip, holohop, denge tahtası gibi meteryallerin bulunduğu ek olarak zeminin, tırmanma olanaklarının olduğu bir ortamda yapılan etkinliklerdir. Geleneksel sokak oyunlarının da dahil edilmesi etkinlikleri çeşitlendirecektir.
Okuma-yazmaya hazırlık etkinliklerinde oyun; sadece masa başı kitap, çizgi, kavram çalışmaları olarak bakılmamalıdır. Bunları bir çok etkinlik türü ile bağdaştırp eğlenceli oyunlar çıkarılabilmektedir.