Scamper nedir?
SCAMPER zihinsel kalıplarımızın ötesinde hareket etmemizi sağlar. Çocuklara düşüncelerini değiştirmeleri ya da birleştirmeleri konusunda adım attırarak yaratıcı düşünmelerini sağlar. Michalko´´ya göre SCAMPER´´ın felsefesi şudur: Her fikir varolan başka bir fikirden doğar.
SCAMPER tek bir nesneye yöneltilen düşünme yöntemi serisidir. Bunun için tek bir nesne seçilir ve beyin fırtınası yoluyla bu nesne değiştirilip geliştirilir. Bunun dışında öykü, masal ya da şiirlerde kullanılabilir. Bunu yapmak için çocuğa sorular sorulur.
Başlangıçta öğrenciye bilinçli olarak yaptırdığımız bu çalışmalar daha sonra çocuğun bir parçası olacaktır. Çocuk bir süre sonra sürekli olarak çok boyutlu düşünmeye ve konu ne olursa olsun yaratıcı çözümler üretmeye başlayacaktır. Çünkü farklı düşünme, varolan düşünce modellerini kırarak yenilerinin oluşmasını sağlar. Alışılmadık farklı sorular her zaman çocuklar için ilgi çekicidir. Çocuğa yaratıcılıkla ilgili ne kadar çok çalışma yaptırılırsa çocuğun yaratıcılığı ve farklı düşünme becerisi de o oranda gelişecektir. Unutmamak gerekir ki, izin verilirse ve uygun ortam yaratılırsa her çocuğun yaratıcılığı ve farklı düşünme becerisi gelişir.
Scamper etkinliklerinin amacı
Okulöncesi eğitim farklı düşünme, hayal kurma, orijinallik ve sezgi yaratıcı düşünmenin en önemli noktalarıdır. Okulöncesi eğitimin amaçlarından biri de çocukların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmektir. SCAMPER yaratıcı düşünmenin geliştirilmesinde kullanılan uygulanması kolay, eğlenceli bir beyin fırtınası yöntemidir. Bu yöntem çocuklara farklı düşünme, hayal kurma ve sezgilerini kullanarak özgün ürünler ortaya koyma şansı verir. Çocukların düşüncelerini geliştirip onlara keşif yapabilme cesareti kazandırır, yaratıcılıkları geliştirmek için pratik yapma olanağı sağlar. Ayrıca esnek düşünmeyi ve kalıpları yıkmayı öğretir.
SCAMPER ETKİNLİKLERİNİN FAYDALARI
Yedi farklı aşamadan oluşan Scamper tekniği çocukların düşünme, sorgulama, keşfetme, eleştirme, alternatif üretme, onarma, çözüm üretme gibi kabiliyetlerini güçlendirir. Bu kabiliyetler her insanda bir miktar bulunsa da her birinin peş peşe dizilmiş, bilinçli bir şekilde öğrenilmiş ve uygulanmış olması çocuğun gelecek yaşamındaki davranış biçimini ve alışkanlıklarını da değiştirir. Gelecek yaşamlarında öğrenme, üretme, çözüm, başa çıkma gibi koşullarda durumu sistemli bir düşünce yapısıyla ele almalarına, birçok şeyi gözden kaçırmamalarına yardımcı olur.